Urban Verbunk Rózsa Story

Az új magyar táncstílust képviselő Urban Verbunk – hét karakteres férfi és egy szenvedélyes nő – egyedülálló, katarzist kiváltó őserővel és erőbedobással eleveníti meg a hortobágyi betyárkirály, Rózsa Sándor történetét. Az előadás a nemzeti ünnep napján, augusztus 20-án debütál a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Magyarország legújabb hivatásos tánctársulata – a Junior Príma és Harangozó Gyula díjas táncművész Moussa Ahmed és művészeti igazgató társa Tóth Judit alapította – Urban Verbunk egyedi módon és átütő erővel viszi színpadra Rózsa Sándor életét. Vérpezsdítő ritmusok, 16 hengeres dinamika és határtalan lendület fémjelzi a társulat új produkcióját is. Fejjel lefelé lógó Gyimesi csángó ropogtatás, eszközös harci táncok, éles kések és láncok… Tradicionális néptánc, gondolat ébresztő akrobatikai elemekkel fűszerezve. Mindezt a vizuális élményt egy 7 x 4 méteres ledfal kapu teszi teljessé, melynek segítségével több százan táncolnak egyszerre a tüzes Hortobágyon.  A képregényként is megrajzolt szereplők egy futurisztikus, mégis hiteles betyárvilágot tárnak a nézők elé, a klasszikus történetet napjaink ingerküszöbéhez hangolva.

„Jelentős szerepet kap az előadásban Erkel Ferenc kevésbé ismert, megzenésített Szózata is, amellyel szeretnénk a történelmi hitelességet kidomborítani, hiszen az előadás legfőbb célja a magyarság identitásának erősítése és a hagyományos kultúra népszerűsítése.” – fűzi hozzá a táncegyüttes művészeti igazgatója Moussa Ahmed.

Moussa Ahmed hazánk egyik legelismertebb fiatal táncművésze, munkásságát számos szakmai díj és sikeres rekordkísérlet fémjelezte. Tóth Judittal közösen az Urban Verbunk létrehozója, amely a nemeztközi színvonalú produkciók bemutatásán túl, a nemzeti népművészet innovációjáért felelős központ is egyben. Közel 300 gyermek oktatását biztosítja, és a roma fiatalok integrációban is kiveszi a részét a hátrányos helyzetű településeken. Mottója, hogy legyen nemzeti sport a néptánc!

www.urbanverbunk.hu