Magyarpolányi Passió – egyedülálló élmény Pünkösdre!

A Passió előadások közel negyedévszázados hagyományra tekintenek vissza Magyarpolányban. A falu apraja-nagyja egy óriási színtársulattá alakul át, hogy megelevenítse a bibliai történetet. Kihagyhatatlan nyárindító program a Kálváriadomb festői környezetében!

A Pünkösdi hétvégéhez igazítva idén június 2-3-4, 9-10. és 16-17-én tartják meg a Magyarpolányi Passiót. Az előadások különlegessége, hogy szereplői – leszámítva Jézus szerepében Horváth Andor színészt – a faluközösség tagjai. A hentes, a pék, a mezőgazdász, a polgármester, felnőttek és gyermekek a kereszténység meghatározó történetének szereplőjévé válnak. Akad olyan család, melynek már két generációja is fellépett az előadásokon.

A Kálváriadomb autentikus környezetében elénk tárul Krisztus kínszenvedéseinek és kereszthalálának története az utolsó vacsorától a mennybemenetelig. Magyarpolány lakosai ezeken a napokon szó szerint levetik civil életüket, és Húros Annamária – a színházi világ elismert tervezőjének – korhű jelmezeiben és díszletei között az amatőr színjátszás magaslatait tárják a nézők elé. Az előadások színvonalát jelzi, hogy korábban a Magyarpolányi Passiót felvették az Europassió szövetségbe is.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták.  A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

Ha már ellátogatunk Magyarpolányba, érdemes több időt rászánni erre a kivételesen szép településre. 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai és vendégszerető lakosai nem mindennapi kikapcsolódást garantálnak az odalátogatóknak!

 

Magyarpolányi Passió

  1. június 2-3-4, 9-10, 16-17. 21:00 óra

Magyarpolány, Kálváriadomb

Jegyár: 2.500 Ft

(20 db feletti rendelés esetén 2000 Ft/fő)

Jegyrendelés: telefonon: 20-3529575 vagy online: magyarpolany.hu/jegyrendeles

A 2017-es előadás Magyarpolány Község Önkormányzata és az Egyházközség támogatásával, a Magyarpolányért, Nemzeti Örökségünkért Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre.

www.magyarpolany.hu

https://www.facebook.com/MagyarpolanyiPassio