HolddalaNap Zenekar lemezbemutató – Tánc a Mindenséggel

Hazánk egyik legkarizmatikusabb világzenei csapatát láthatjuk április 27-én, egy  táncházzal egybekötött nagyszabású lemezbemutató koncerten a budai Fonó Zeneházban.

A HolddalaNap együttes szépen kidolgozott dalokat ad elő a magyar népzene és a flamenco közötti kacskaringós, nagy kitérős utakon. Koncertjeiken csodálatos arányban keveredik a játék és a rítus: nem csak a tradicionális muzsika formavilágát, hanem rituális szerepének lehetőségeit is kutatják modern világunkban. E lemezbemutató koncert dalai a közép felé vágyakozás lüktető feszültségét, a spirituális útkeresés tüzének izzását hordozzák, mint a régi-régi ünnepeken: táncos imádságok… A zenekar dalai a rítusok világához közelítenek: szomjúságunk van erre mai világunkban. A hangszerelés is tradícionális; és ami különleges, hogy kifejezetten táncos, mégis spirituális, hiszen a hagyományos rítusokban a legkomolyabb áhítat és a móka, az ima és a tánc együtt van jelen: minden körbeér.

Nézz bele a legújabb videóba itt

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sp-vlC4lrZQ[/embedyt]

A zenekar tagjai a magyar népzene jeles szakértői: Draskóczy Lídia táncház-díjas hegedűművész, Szlama László, a Zeneakadémia Junior Prima díjas ifjú kobzos tanára, Balogh Guszti, a roma muzsika prominens képviselője. Az ő hagyomány-ismeretük fonódik össze Gulyás Anna énekes-néprajzkutató mesemondó rítusokból merített költői világával, és egészül ki a zenekar többi tagjának sokágú szakmai és kulturális tudásával. Ölvedi Gábor több, mint 20 éve kutatja a világkülönböző népeinek ritmusait, és építi be őket egyedülálló módon a muzsikába. Vajdovich Árpád a maga által készített csoda-hangszerek pergetésével, Alex Torres perui gitáros pedig brilliáns latin ritmusok zengetésével fűszerezi meg dalaikat. A HolddalaNap dalokban így mindnyájuk tudása alapoz világzenét, hiszen ma a világ zenéi is álmainkba szövődnek, a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ…

A lemezbemutatón fesztiválba illő hangulattal találkozhatunk: a kiváló Gaudete gyermekkar és jeles muzsikus-vendégek résztvételével teljes muzsika mellé ősi-modern tánc-koreográfia, míves fény-és képvarázs, óriásbábos jelenés is várható! Az estet egy egészen különleges program: népek táncai táncház koronázza.

Fonó Budai Zeneház, 2018. április 27. 19:00-23:00

Program:

19: 00 – 20:30 – HolddalaNap lemezbemutató koncert

20:45 – 23:00 Népek táncai táncház

Roma, moldvai, arab, flamenco, és szabadon forgó táncok tánctanítással élő muzsikaszóra a HolddalaNap Zenekarral és vendégeivel

Jegyár: 1800 Ft elővételben, 2200 Ft a helyszínen

További információk: www.holddalanap.com

Zenekar:

Balogh Guszti (ének), Draskóczy Lídia (hegedű), Gábos Barna (bambusz-és fa fuvolák), Gulyás Anna (ének), Szlama László (ének, koboz, citera), Ölvedi Gábor (ütőhangszerek, vokál), Alex Torres (Perú) (gitár, baglama, vokál), Vajdovich Árpád (basszusgitár, nagybőgő, vokál)

és vendégeik:

a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gaudete Gyermekkara

Gerzson János (ud, baglama, ney)

Kerényi Róbert (töröksíp, furulya)

Guessous Majda Mária (ének, baglama)

Orbán Johanna (ének)

valamint

Mikó Dávid és Podmaniczky Dorottya  (tánc)