Élőkép Színház: A szőnyeg keleti ihletésű, vizuális és taktilis élményt nyújtó előadás halottak napja alkalmából

A szőnyeg zarándoklatra hív a sivatag belsejébe, a fekete asszonyok különleges rózsakertjének közepébe: egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal. Az egyidejűleg négy néző számára megtapasztalható előadás vizuális és gondolati látomásokon keresztül – képek, szövegek és érinthető díszletelemek segítségével – finoman és meditatívan vezet el egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe. A stációkat végigjárva személyes élményt kaphatunk egy, a keleti misztika által inspirált, művészi nyelven átszűrt és egybeszőtt beavatási útról.
A szufi filozófiában – ami az előadást inspirálta – úgy tartják, hogy aki meghal, az esküvőt köt az örökkévalósággal. Zarándoklatunk célja pedig éppen az, hogy eljussunk egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal, és a megtett út alatt egy kicsit elgondolkodjunk a halál fényében az életről, újra-éljük a búcsúzást egy-egy elveszített szerettünktől.
A szőnyeg egyik legfőbb különlegessége a korlátozott a nézőszám, hogy ne csak nézni, hanem tapintani is lehessen az előadás díszletelemeit, melyek akár érintésre meg is szólalhatnak. Előadásunkat tehát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a keleti kultúra iránt, és akik szívesen vesznek részt egy meditatív sivatagi utazásban egy négy fős társaság szemlélődő tagjaként. Az utazás óránként indul.

„Néha megéljük a színház csodáját. Olyankor meglepetten és hálával tapasztaljuk, mekkora erő rejlik ebben a művészeti ágban, mennyi lehetőség: hogy ötletek kimeríthetetlen tárháza. A szokatlan forma is segíthet ehhez, az interaktivitás – vagy olyan elemek bevonása, amelyek ritkák egy adott kultúrkörben, s érintkeznek más területekkel. (…) Amikor elérkezett az időnk, megkezdődött az a vezetett, meditatív, imaginatív utazás, amely egészen bizonyosan felejthetetlen marad minden résztvevőnek. A játékra, lelkigyakorlatra, tréningre, lélekmasszázsra, spirituális szeánszra emlékeztető óra a színház – s a létezés – meglepő dimenzióira nyitotta rá (test)tudatunkat. (…) Belehelyezkedünk a térbe, s alávetettük magunkat hol a hangnak, hol a fénynek. Saját lábunk alól elmozduló fénytalpak vezetnek bennünket a folyton változó dűnéken. A multimediális varázslat következtében zuhanunk, sivatagról sivatagra járunk, pörgünk-forgunk. A puha szőnyeg, a minta- és színorgia beszippantja a résztvevőt, s hamar eloldódik külső meghatározottságaitól. Egyszer csak megjelenik az ajtónyílásban a fekete köpenyes nő, csak a szeme látszik, nem szól, de leguggol mellénk, közel hajol, kezébe veszi kezünket, mozdulatait lekövetjük, érezzük rózsaillatát. S elindulunk a rózsakertbe. Térd- és vállmagasságban tucatnyi „rózsatő” várja, hogy gondozzuk. (…) A végére érve s a terem minden zugát bejárva áll össze: az esküvő, melyen részt veszünk, szövetségkötésünk előjátéka az örökkévalóval, a halállal. (…) Megrendülve távozunk erről a rendkívüli foglalkozásról, ahol vendégek voltunk, kitüntetettek és beavatottak. S immár azon kivételezettek közé tartozunk, akik egy néhány fős színház közönsége lehettek. Exkluzív „nézői”, inkább részesei egy vizuális-filozófiai-zenei imaginációnak.” (Gilbert Edit: Ittlétünk módozatai, art7.hu, 2018)

Helyszín:
Bethlen Téri Színház

Időpontok:
november 2. péntek 18:00, 19:00, 20:00 óra
november 3. szombat 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 óra
november 4. vasárnap 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 óra

Jegyvásárlás:
bethlenszinhaz.jegy.hu

Támogatók:
NKA

Az előadás végigjárása cipő nélkül ajánlott.

Facebook: Living Picture Theatre and Association
Honlap: www.livingpicture.org

fotók: www.livingpicture.org, személyes interaktív színház / a szőnyeg
videó ajánló: https://youtu.be/KzhM_eBZLQY

Alkotók: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
Rendező: Bérczi Zsófia

Tematikus alkotói lista:

Sivatag
Sivatagtemplom könyv, fotók, szövegek: Bérczi Zsófia
Könyvkötő: Kun Dorottya
Szőnyeg-animáció: Bérczi Zsófia
Hangfelvételek: Bérczi Zsófia, Bársony Júlia
A fekete asszony hangja: Bérczi Zsófia

Nemezszőnyeg
A szőnyeg meséjét írta: Tankó Barnabás
A szőnyeg meséjét elmondja: Szarka Fedor Guido
A szőnyeg meséjének zenéje: Anuar Brahem
A szőnyeget Tankó Barnabás inspirációja alapján tervezte: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
A nemezszőnyeg készítését vezette: Vidák Anna

Rózsakert
A rózsák tervezője: Terebessy Tóbiás
Üvegtechnikus: Pataki Attila
Elektronikai fejlesztés: Csutorás Márton, Tankó Barnabás
A rózsák szövegei: bölcsességek Antoine de Saint-Exupery Citadella c. művéből
A rózsák hangjai: Adele Eisenstein, Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi Boga, Kántor Kata, Ocztos István, Rimóczi István, Sarlós Ágnes, Szarka Fedor Guido, Szákás-Tóth Péter, Szilágyi Arnold, Tankó Barnabás, Tesfay Áron, Turós Eszter

Szentély
Szoftverfejlesztés, elektronika tervezés: Tankó Barnabás
Szentély animáció Bérczi Zsófia koncepciója alapján: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
A réz szentélyt tervezte: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
Díszműbádogos: Tankó Károly

Kerengés
A fekete asszony: Bérczi Zsófia
Énekhang: Alaleh Seyedahmadi
Kerengőzene: Mercan Dede