Együtt a világ legjobb ütősei Európában először SopronDrum – Energiabombák a ritmus varázsában

A világ legjobb ütősei találkoznak az első SopronDrumon június 15. és 17. között a leghűségesebb városban. Az ütőhangszeres sztárok nem csak koncerteznek a fertőrákosi barlangszínházban, hanem mesterkurzusukat is vezetnek. Ilyen jellegű fesztivált még nem rendeztek Európában.
A megújult 61. Soproni Ünnepi Hetek keretén belül életre hívott SopronDrum művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, aki a műfaj legnagyobb egyéniségeit hívta egy nagy találkozóra és ők igent is mondtak erre.

Érkezik Sopronba She–e Wu marimbaművész, Aaron Spears, Chris Deviney, Rolando–Morales Matos, Billy Cobham, különleges produkciókkal készül a hazai színeket képviselő tHUNder Duo a Sopron Balettel és igazi kubai hangulatú dzsessz–bulit ígér Richard Bona & Mandekan Cubano Group.
Horváth Kornél nagyon örül annak, hogy megvalósulhatott egy régi nagy álma. A fesztivál legfőbb célja ugyanis az, hogy mindenki érezhesse, mennyire sokszínű is az ütőhangszeres kultúra és milyen energiákat képes sugározni világsztárok közreműködésével az egyik legősibb műfaj, amely egyidős az emberiséggel.

A génjeinkben hordozzuk a ritmust. Velünk él mindig és emiatt tulajdonítunk kicsit mágikus szerepet a dobnak és a különböző ritmushangszereknek. Nem tudjuk kivonni magunkat a pulzálásból, hiszen az egész életünket áthatja. Most széles körben, a klasszikus stílusoktól, a dzsesszen, rockon, fúziós muzsikán át egészen a világzenéig tapasztalhatja meg a közönség a sejtjeinket, a szívünket, a világegyetemet beszippantó teremtő erőt – mondta Horváth Kornél, aki kiemelte: a mesterkurzusok remek alkalmat kínálnak mindazoknak, akik az ütős hangszerek iránt érdeklődnek, hogy a műfaj legnagyobbjaival találkozhassanak és tanulhassanak is tőlük. Ez kivételes lehetőség a jövő zenész generációjának. A közönség számára pedig különleges élményt tartogatnak nem csak a barlangszínházi koncertek, hanem ezek az alkalmak is, hiszen, akit érdekel Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears oktató előadása, most megtekintheti azokat.

A fesztiválra érkező diákok/hallgatók és tanáraik a Fő–téren, illetve a Liszt Café teraszán kapnak fellépési lehetőséget. Ilyen jellegű, kimondottan ütősöknek kitalált fesztivált, ennyi világsztár együttes közreműködésével, szakmai programokkal, mesterkurzusokkal még nem szerveztek az országban, sőt Európában is ritka. Az esemény művészeti vezetője igazi lokálpatriótaként – hiszen családja Sopronban él és ő oda járt iskolába – pedig boldog, hogy mindezt szűkebb hazájában valósíthatja meg. A leghűségesebb várost és a páratlan adottságokkal rendelkező fertőrákosi barlangszínházat így is szeretnék bekapcsolni a világ és a műfaj zenei vérkeringésébe. Ennek alapjait tavaly Stanley Jordan fellépése jelentette, a gitáros csillag hatalmas sikerű telt házas koncertet adott a fertőrákosi kőfejtőben, amely a világörökség része.S, hogy milyen nagy művészek is érkeznek az első SopronDrumra, arról Horváth Kornélt kérdeztük, aki nem tagadta, neki nehéz objektíven beszélnie ezekről a világsztárokról, hiszen csak a legmagasabb szinten tud fogalmazni velük kapcsolatban.


Aaron Spears olyan dinamikusan és katarzisba hajlóan dobol, hogy nem lehet kitérni az energiái elől. Talán az sem véletlen, hogy gospel műfajból indult, a templomi közeg pedig mindezeket a gyökereket, az ég felé törekvést, el is ültette a lelkébe. Erről meggyőződhet bárki most Sopronban, mert ingyenes koncertet ad a Fő–téren. Ez igazi ajándék a közönségnek, hiszen a rangos amerikai ütős magazin, a Modern Drummer a zenészt 2018-ban a világ legjobb dobosának választotta.

Érkezik She–e Wu tajvani származású marimbaművész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, aki a művészeti vezető szerint mindig képes a hallgatóságát elvarázsolni. Törékeny, légies jelenség, ugyanakkor olyan virtuozitással játszik a hangszerén, hogy pillanatok alatt a nézők kedvencévé válik bárhol a világon. Koncertjei emlékezetesek, aki egyszer látta őt fellépni, megtapasztalta az erőterét, az elkönyvelheti, hogy a műfaj egyik nagy egyénisége ő.

A klasszikus ütős stílus nagy mesterének tartott Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszeresének, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzorának a soproni jelenléte a fesztivál rangját, színvonalát tovább emeli, hiszen ő nem csak ütőhangszeres, hanem zeneszerző is, számtalan művet hangszerelt amerikai nagyzenekaroknak. Pat Metheny 1997-es albumából ő írt ütősökre épülő háromrészes művet, melyet hatalmas sikerrel mutattak be Amerikában.
Horváth Kornél hívószavára a fesztiválra jön a hatvanas–hetvenes évek fúziós-dzsesszének úttörője – aki hordozza a műfaj históriáját –, a legendás Billy Cobham is. A nagy generáció képviselője ő, aki robbanékonyságával forradalmasította a dobolást. Például azzal is, hogy egyszerre négy verővel is képes játszani. A művészeti vezető azt ajánlja, hogy aki meg akarja érezni, amit Miles Davis, George Duke, Peter Gabriel, George Benson is, hogy milyen páratlan képességű Billy, az ne maradjon le a koncertjükről. Hazai dzsessztörténeti pillanat az ő fertőrákosi koncertje.

A Puerto Rico-ban született Rolando–Morales Matos fellépése a klasszikus alapokon nyugvó latin–jazzt, salsát szeretőknek igazi csemegét ígér. Az ütőhangszeres, karmester, zeneszerző a philadelphiai és New York-i zenei intézetek professzora együtt koncertezett sok formációval, nagy sztárral, így Celine Dionnal és Michael Boltonnal is. Horváth Kornél nagyon várja már az egyedülálló, utánozhatatlan stílusban játszó művész érkezését és A ritmus varázsa című estet. Ennek keretében az első részben a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett közös produkcióra is készül. Demcsák Ottó, a táncosok vezetője koreográfiát készít két tHUNder Duo kompozícióra ” Lélekfonatok” címmel és ezt ősbemutatóként tekintheti meg a közönség. A koncert második felében pedig She-e Wu, Chris Deviney, Rolando-Morales Matos együtt lép fel. Különleges ütős találkozó lesz ez, igazi zenész csillagokkal.

A programsorozat sokak által várt nagy durranása Richard Bonanak, a műfaj egyik kedvelt világsztárjának és zenekarának szórakoztató, táncos, fergeteges estét ígérő produkciója. Horváth Kornél azért is hívta meg a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő kiváló basszusgitárost, mert az együttesével, a Mandekan Cubano Grouppal a kubai életérzésre, ütős hangszerekre épülő stílust képviselik a fesztiválon, s kevesen tudják, hogy Richard Bona nagypapája például ütős volt. A művészeti vezető szerint a világsztár közvetlensége, lehengerlő játékstílusa, könnyedsége tényleg ősi erővel képes átszőni a SopronDrumot, ahol három napig minden az ütősök energiabombaként ható jelenlétéről, játékáról szól majd Sopronban.

A SopronDrum programja a Fertőrákosi Barlangszínházban:
Richard Bona & Mandekan Cubano Group – 2018. június 15., (péntek) 20:00
The Magic of Rhythm – She-e Wu / Chris Deviney / Rolando-Morales Matos / tHUNder Duo / Sopron Balett – 2018. június 16., (szombat) 20:00
Billy Cobham Band – 2018. június 17., (vasárnap) 20:00

 

Pályakép Horváth Kornélról – Ötszáz lemezen szerepelt

Horváth Kornél 1954. szeptember 27–én született Lövőn. Az 1977-es Ki mit tud?–on a Kaszakő együttesben tűnt fel, fuvolázott, majd ütőhangszeres lett. A hazai és nemzetközi zenei élet meghatározó ütőse, aki pályafutásának, teljesítményének elismeréseként eMeRTon – díjat kapott az év hangszeres szólistájaként. Arany Dobverő-díjat vehetett át a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítványtól, Artisjus – díjas, A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének is birtokosa, s mindemellett Kossuth–díjas. Horváth Kornélt 2016-ban választották meg a világ legjobb ütőhangszeresésének a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldalán, a Musicradar.com szavazásán. Magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig, ezt kevesek mondhatják el magukról. A kortárs szerzeményektől a népzenén, a rockon, a könnyű–és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát. A hazai zenei élet legnagyobbjai mellett színpadra lépett olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Alegre Corea, Randy Brecker, Stanley Jordan. Ötven féle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban, amikor nemcsak a tenyere belső felületével üti a hangszert, hanem a kéz külső részét is használja, egészen a körmökig.

Információk, videós ajánlók, a fesztivál oldalán:
https://www.facebook.com/soprondrum/