Az Élőkép Színház bemutatja: Élő Felszín

Vizuális színházi előadás

Az Élő felszín egy vizuális színházi előadás, melyben mozgásszínészek nem embereket vagy állatokat animálnak, hanem egy vízszintesen kifeszített elasztikus textilre vetített képeket, melyek égitestekként, tájakként és absztrakt felszínképződményekként elevenednek meg.

Az ifjabb Kurtág György hanghatásaival összhangban változó makettasztalon madártávlatból figyelhető meg például a magma fortyogása és megszilárdulása, egy-egy égitest felszínének felgyorsított, képzelt mozgása. Hol az izzó, hömpölygő anyag kőzetté dermed, hol felhők sűrű kavargásából jéghegyek bukkannak elő, majd elolvadva süllyednek alá. A Földre érkezve vizeket és szárazföldeket, majd civilizációnk még természetközeli, később korunk digitalizálódott világát ábrázoljuk a rendelkezésünkre álló, elvont eszközökkel: széles skálán változó méretű és ritmusú dudorodásokkal, púpokkal. Ahogy belefeledkezünk a hangkompozíció és a látvány poézisébe, úgy jutunk közelebb és közelebb emberi létünk mikrouniverzumához.

Ez egy olyan háromdimenziós megjelenítés, melyhez nem kell 3D-s szemüveg! Az előadást 5 éves kor felett minden korosztály számára ajánljuk.

Rövid videó ajánló

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Nd0m9VOFyzM[/embedyt]

Az előadás eredetileg kísérőszöveg nélkül, ifj. Kurtág György hangkompozíciójára született. Azzal a céllal készült hozzá meseszerű narráció, hogy gyerekek számára követhető legyen. Később azonban több – tudományos érdeklődésű – felnőtt nézőtől azt a visszajelzést kaptuk, hogy a szöveg segítette őket az értelmezésben, inkább a szöveges változatot választanák. A narráció nélküli változatot azoknak ajánljuk, akik szeretik a nem verbális megközelítést, akik szívesen utaznak képzeletük szárnyán, hagyatkoznak az érzékeikre, hiszen így a zene és a forma együttese tágabb (elvontabb, érzékibb) élményt adhat.

Az első perctől kezdve a produkció hatása alatt voltam, lenyűgözött, ahogy a felszín egy másodpercre sem áll meg, folyamatosan lélegzik, pulzál, akárcsak az ember… Várakozással és feszültséggel teli volt a légkör, az ember nem tudhatta, hogy a következő pillanatban, mi fog kitörni, mi keletkezik. (…)

A produkció egyszerre vizuális mozgásszínház és bábszínház. Az előadók egyszerre táncosok, színészek, bábok és bábozók. Ott vannak, de még sincsenek. Látjuk őket, de mégsem.

Nem tudom eldönteni, hogy az előadás befogadásával a természettudományok vagy inkább a művészet iránt érdeklődő néző kap többet: Bérczi Zsófiának és csapatának sikerült eltalálnia és kitágítania azt a mezsgyét, ahol a két diskurzus találkozik”

(Szlávik Dóra, Az univerzum tánca, prae.hu, 2014)

Időpontok:

2019. január 8. 20:00 – csak zenével

2019. január 9. 18:30 – mese narrációval, családi program

Helyszín: E10 – Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Cím: Budapest, Eötvös u. 10, 1067

Zeneszerző:ifj. Kurtág György

Mozgatók: Bérczi Zsófia, Luca Izabella, Tímár Dorka

Munkatárs: Tankó Barnabás

Geológiai szak-tanácsadó: Bérczi Szaniszló

Látvány, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, Sín Stúdió, Collegium Hungaricum Berlin, Élőkép Egyesület

English friendly performance

Internetes jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/venue/eotvos10-kozossegi-es-kulturalis-szinter